fruhillbom.blogg.se

Barn, hus, pengar, mat, hund, syskonbarn, jobb, renovering, fuktskador, försäkringsbolag, matsedlar, inköpslistor, overaller och gummistövlar. Trebarnsmamma som inte lider av brist på sysselsättning.

Intolerans.

Kategori: Funderingar, Hälsa, Jobbet

Alltså. Jag är ju ingen expert på något sätt. Har bara ett väldigt stort intresse, och en himla massa åsikter...
 
Jag tror inte på dieter. Jojobantardrottningen, herself, säger det. Men så är det.
 
Först:
 
Jag pratade med Jocke om det här med gluten häromdagen... Jag sa rent krasst att om jag fick ett barn nu, så skulle nog inte jag ge det barnet gluten. Säkert provocerande på en himla massa olika sätt, och det är inte heller säkert att jag skulle stå för det, om jag väl hamnade i situationen.
 
Men jag tror på riktigt inte att någon av oss människor behöver gluten... Jag tror att det fördärvar våra tarmar ordentligt. Jag tror även att mååånga med IBS skulle bli hjälpta av att skippa gluten.
 
Däremot tror jag att det stämmer. Att om vi väljer att avstå från vissa grejer så kan det skapa intolerans. Så som katter, tex. Få barn som är uppväxta med katter är väl allergiska? Antagligen samma sak med gluten, och laktos.
 
Jag tror helt enkelt att måååånga magar skulle må mycket bättre av att äta glutenfritt. Jag tror inte för en sekund att gluten är något människan måste ha för att överleva.
 
Jag förbannar mig ofta över att jag gett mina barn välling. En totalt onödig uppfinning. Verkligen. Det rimliga i det hela borde väl vara att när mat introduceras, så varvar man med amning/ersättning. Men så många slutar med det, och går helt bananas på vällingen. Mina har fått morgon och kväll, men det känns som att det hör till ovanligheten, nästan. För oftast verkar det som att vällingen stoppas in lite då och då, och sen blir föräldrarna frustrerade över att barnen inte äter riktig mat. När dom flera gånger om dagen får söt välling.
 
Laktos... Hm. Jag vet inte om jag tycker lika mycket där. Haha... Men jag tror säkert att samma sak gäller där. Utesluter man det, så skapar man eventuellt en intolerans. Det tror jag absolut. Däremot så är jag inte lika anti mot mejeriprodukter, som mot gluten.
 
Som kokerska är jag docok fascinerad över hur enormt lätt läkarna tar till laktosintolerans, så fort ett barn är lite knussligt i magen. Det är trist, för jag tror att det finns många, många andra trådar att dra i. Om föräldrarna rannsakar sig lite, och går igenom ordentligt hur och vad barnet äter.
 
Summasumarum. Gluten är bajs.
 
http://www.kostradgivarna.se/2013/10/experimentera-inte-med-glutenfri-mat-2/
 
 
 

KOMMENTARER:

  • Karin säger:
    2015-03-02 | 21:10:11
    Bloggadress: http://dixiedynamite.blogg.se

    Vi kör välling. För Isaac var det morgon och kväll. Morgon för att han äter inte frukost, men välling kunde han få i sif iaf. Challan får välling på kvällen. Var kluven till det här med välling åt henne, men tog det lätta alternativet och gav henne. Av bekvämlighet. Isaac slutade med den när han var två, det är även planen för Charlie. Men alla vet ju att det mamma planerar och det barnet gör......

  • Linnea säger:
    2015-03-03 | 08:05:18

    Detta är så sjuktintressant.
    Nu när jag har ett barn som ska introduceras för mat står jag lite rådvillig över hur jag ska göra.
    Välling känns inte så aktuellt men jag kanske ändrar mig.
    Vet att Tova fick problem med vällingen, magen havererade fick veta att barn inte tål fullkorn i samma utsvävelse som vuxna. Slutade med fullkorn en stund och magen vart bra.

    Johanna va ständigt kass i magen, då hon har sköldkörtelhormonbrist går vi i falun ofta där de har stenkoll på hur hon växer.
    Då de tycker hon är kort fick vi testa allt möjligt för att se om magen skulle bli bra.
    Bland annat sluta med mjölkprotein.
    Jag frågade om laktos och läkaren sa till mig att barn sällan är känsliga mot laktoa utan det handlar nästan alltid om mjölkproteinet som finns i exakt allt. Tom tandkräm!
    Han förklarade att när folk börjar misstänka laktos drar de oftast ner på mjölk i kampen om att hitta laktosfritt = mindre mjölkprotein.
    han sa även att man kan klara en viss mängd tex att ha mjölk i maten men dricker man även mjölk till kan de bli för mycket och då blir magen upprörd.
    Det blir helt enkelt för mycket för magen, precis som det blev med fullkornet.
    Samt att numer finns det ju smör som enbart innehåller kemikalier ändå misstänker man laktos direkt istället för något av alla E ämnen.

    Nu har jag fått veta att Tova har magproblem. Förstoppad och har troligen varit större delen av sitt liv.
    Fick veta det av en slump via en annan undersökning. Inget hon haft ont av.
    Detta va tydligen otroligt vanligt bland barn numer. Mer och mer blir förstoppade och jag tror det beror på vad vi stoppar i oss, samt stressen att ej kunna sitta kvar på toa.

    fick en lista på vad som är stoppande och vad som är lösande. Samt medicin.
    Medicin varje dag!
    Känns inte okej så försöker komma på vad jag kan göra i matväg för att hjälpa.

    Svårt, spännande och läskigt.

Kommentera inlägget här: